Uudenkirkon vaakunaKarjalan vaakuna

 

Ajankohtaista asiaa

 

Moni meistä on kiinnostuneena seurannut milloinka Suomen päättäjät ottavat esille Karjalan palautusasian. Mutta näyttää siltä, ettei monellakaan heistä ole halua eikä uskallusta ottaa sitä julkiseen käsittelyyn ! "Koko kansan entinen presidentti" Tarja Halonen on selvästi tuonut julki oman kantansa asiasta ! Tulevaisuus tulee näyttämään mitä mieltä nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö palautusasiasta ?

Karjala on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen entisestään kurjistunut ja 1284 kylästä noin 1000 on tyhjillään. Vanhat Neuvostoliiton aikaiset kolhoosit ja sovhoosit on revitty hajalle ja pioneerileirit tuhottu. Kaupat ovat lopettaneet toimintansa. Monessa kylässä asuu vain vanhuksia, koska nuori väki on muuttanut muualle Venäjälle työn perään. Seuraavan vuosikymmenen aikana Karjala autioituu entisestään kun vanha väki häviää. Venäjä ei Karjalaa tarvitse ! Mutta me tarvitsemme ja jälleenrakennamme sen suomalaisella sisulla ! Olisi korkea aika Suomen valtiovallan puuttua asiaan ja vaatia Karjalan palautusta. Karjala kuuluu meille !

Vaatimus Karjalan maiden palauttamisesta oikeille omistajille on lähtenyt käyntiin. Kaikki me evakkotielle lähteneet ja heidän jälkeläisensä omistamme Karjalassa jotain, joka kuuluu meille. Jokainen, joka katsoo omistusoikeuden kuuluvan itselleen kannattaa ottaa yhteys asianajaja Kari Silvennoiseen . Helsingin Sanomien artikkeli aiheesta on tässä >>

Näyttää siltä, että uusi karjalaisten sukupolvi tuntuu olevan entistä kiinnostuneempi juuristaan. Kertokaamme heille mitä tiedämme entisistä kotikonnuistamme ja käykäämme näyttämässä niitä heille !

Kävimme 31.07 - 02.08 omalla autolla (minibussilla) pikavisisiitillä entisillä kotikonnuilla Toivolassa ja Talpolassa näyttämässä lapsenlapsille esi-isien asuinsijoja. Talpolassa löysimme Kaukjärven rannasta jopa kirkasvetisen lähteen, josta esi-isämme hakivat vettä, sekä Mellasen talon paikan. Kovasti olivat maisemat kahdeksan (8) vuoden aikana muuttuneet. Toivolassa löytyi sentään Paavo ja Saima Muurisen kotitalon kivijalan lohkareita.Venäläiset uusrikkaat ovat rakennelleet komeita "datshoja" suomalaisten omistamille maille. Emme löytäneet Seivästön majakkaakaan ! Majakkamäen päällä näkyi korkeitten aitausten ympäröimiä mahtavia "linnoja". Ilmeisesti majakka oli saanut väistyä niiden tieltä ?? Toivolassa oli tienvarsien sähköpylväissä ilmoituksia, joissa oli puhelinumeroilla varustettuja repäisylappuja. Kyse oli ilmeisesti myytävistä tonteista ? Sortavalan tienhaarassa olevassa mainostaulussa on alueen kaavoituskartta ! Alueelle johtavan tien molemminpuolin ovat korkeat aitaukset suojaamassa alueen rakennuksia ! Kaukjärvellekin oli ilmestynyt komeita huviloita ja "linnoja". Toivolan rannasta oli melkein kaikki kivet kerätty talteen. (kuva kesältä 1996). Lienevätkö viety Kronstadin patotyömaalle ? Rantaan oli kertynyt paksulti levää. Tiet olivat yleisesti todella surkeassa kunnossa. Suurempia kuoppia oli paikoin kyllä yritetty täyttää asfalttimassalla, (muistuttaen "tilkkutäkkiä"), mutta olivat siitä huolimatta todella pomppuisia. Terijoki oli todella siisti ja hyvin hoidettu. Huomiota herättivät päivämäärää näyttävät kukka-asetelmat. Kunnostettu Luterilainen kirkko ympäristöineen oli erikoisen hieno. Viipurin kauppatorilta olivat kaikki myyntikojut häipyneet !?

Matka sujui muuten ongelmitta, mutta Vaalimaan raja-asemalla jouduimme jonottamaan yli 3 tuntia ! (mennen-tullen). Paluumatkalla Suomen tulli noudatti samaa tapaa. Odottelimme EU:n kansalaisten linjalla toista tuntia !! Olivatkohan oppineet hidastelun taidon venäläisiltä ? Matkakuvia löytyy tästä >>

Kävimme Uudellakirkolla 06.06 - 09.06.2014 kotiseutujuhlissa. Meitä matkalaisia oli 4 linja-autollista. Todella mieleenpainuva matka.

 

Tässä >> linkki ProKarelian sivuille, joista löytyy kiinnostavaa tietoa mm. Karjalan palautusasiasta.

Jääkäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä uusi vuosi tuo tullessaan ?

Onnea vuodelle 2016

 

Päivitetty 03.02.2016